Petr Kropáč - ELEKTRO

Petr Kropáč

Bojovníků za svobodu 11
78501 Šternberk
Pracovní doba: PO - PÁ - 7,00 - 16,00
775 580 220
kropac@kropacelektro.cz

Jak funguje elektrické podlahové topení

24.06.2009 03:47

 

Víte jak funguje podlahové topení? Podlahové topení vyhřívá místnost přes plochu podlahy. V podlaze jsou uloženy topné vodiče, a to buď přímo (zalité mazaninou) nebo nepřímo v trubkách nebo kanálech. Aby se zabránilo hromadění tepla a přehřívání podlahy, neumísťuje se topení blízko krajů místností, kde má stát nábytek. Podlaha může být pokryta ...

Jak funguje elektrické podlahové topení

Podlahové topení vyhřívá místnost přes plochu podlahy. V podlaze jsou uloženy topné vodiče, a to buď přímo (zalité mazaninou) nebo nepřímo v trubkách nebo kanálech. Aby se zabránilo hromadění tepla a přehřívání podlahy, neumísťuje se topení blízko krajů místností, kde má stát nábytek. Podlaha může být pokryta běžnými krytinami, jako je dlažba, PVC nebo parkety, případně vhodný koberec, který není příliš dobrou tepelnou izolací.

Podlahové topení může být provedeno jako přímé nebo jako akumulační. V případě přímého je nárůst teploty rychlejší a naopak samozřejmě ji ztratí rychleji.

Při elektrickém podlahovém akumulačním topení je akumulační schopnost (tepelná kapacita) daná silou mazaniny, izolací od nosné části stropu a podlahovou krytinou tak, jak vidíte na obrázku.

Ohřev probíhá v době levného tarifu za elektrickou energii regulovaně se zohledněním zbytkového tepla (teplotou podlahy) a vnější teploty.

K dosažení povrchové teploty podlahy 27°C je při podlahovém elektrickém akumulačním topení potřebný výkon přibližně 70W/m2.

Při přímém elektrickém podlahovém topení je teplo předáváno do místnosti jen s nepatrným zpožděním přes slabou vrstvu mazaniny. Přímé podlahové topení se používá jako doplňkové topení, např. pro koupelnu nebo jen občas obývanou místnost. Výkon by zde měl být přibližně 180W/m2.

Topné články
Topné články mají formu topných vedení nebo topných rohoží. Topné odporové vodiče jsou obvykle ze slitiny mědi a manganu nebo mědi a niklu a jsou obaleny izolací ze silikonu a kaučuku (obr.).

Jako vnější plášť těchto vodičů se používá PVC.

Topné vodiče mohou mít ještě dodatečnou vnější ochranu tvořenou kovovým opletem (obr.).

Pro vlhká a mokrá prostředí se používají topné vodiče opláštěné olovem. Topné vodiče se vyrábějí v délkách od 10m do 200m a ve výkonech 10W/m až 30W/m.

Topné rohože jsou tvořeny topným vodičem zataveným do plastové fólie. Poloha vodiče může být fixována distančními polyetylenovými tyčkami (obr.). Topné rohože se dělají ve velikostech od 1 m2 do 12 m2 s výkony od 100W/m2 do 250W/m2.