Petr Kropáč - ELEKTRO

Petr Kropáč

Bojovníků za svobodu 11
78501 Šternberk
Pracovní doba: PO - PÁ - 7,00 - 16,00
775 580 220
kropac@kropacelektro.cz

Jaké zvolit počty spínačů, vypínačů, přepínačů?

24.06.2009 03:44

 

Přístroj, kterým ovládáme světelné obvody má mnoho různých slovních synonym. Záleží na tom, kterou funkci v obvodě přesně zastává. Ale pro nás to může zůstat obyčejný vypínač. Do které místnosti v obydlí patří kolik kusů vypínačů? Ti, co mají hluboko do kapsy se ptají na minimum a bohatí spíše jak krásné kousky mohou pořídit. Podívejme se na tabulku počtů vypínačů na jednotlivé typy prostor ...

Jaké zvolit počty spínačů, vypínačů, přepínačů?

Spínače se používají nejen pro spínání osvětlení, ale i pro řízení provozních stavů dalších spotřebičů a zařízení. Vypínačem na zdi u nás ovládáme zahradní čerpadlo, vrata garáže a roletu ve světlíku.

Pod pojmem "spínač" nerozumíme jen klasický elektromechanický vypínač nebo přepínač, ale i složitější elektrické zařízení, často vybavené řídicím elektronickým obvodem. To se u nás začalo objevovat když manžel pocítil potřebu mít něco lepšího, než vypínač který jen cvaká.

Samotné silové spínání může být zajištěno elektromechanickým kontaktem anebo výkonovým polovodičem. Sama osobně bych zůstala u těch obyčejných kontaktů, pak bych ovšem nemohla mít doma spoustu úžasných funkcí.

Počty použitých spínačů závisí nejen na počtech použitých světelných okruhů (viz základní vybavení vybraných místností světelnými vývody podle tabulky), ale i na počtech ovládacích míst.

Místnost ČSN 33 22130 Evropský standard Vyšší evropský standard
Obývací pokoj do 20m2 1 2 3
Obývací pokoj nad 20m2 2 3 4
Ložnice do 20m2 1 2 3
Ložnice nad 20m2 2 3 4
Kuchyně 2 2 2
Koupelna 2 3 3
WC 1 1 2
Domácí dílna, pracovna 1 2 2
Chodba 1 2 3
Místnost pro domácí práce 1 2 3
Sklípek, komora 1 1 1
Terasa 1 1 2
Obytná lodžie, atrium 1 1 2


Je tedy důležité si ujasnit kudy budete chodit a hlavně jak budou orientované zárubně (futra). Aby se vám nestalo to, co sousedovi od naproti. Ten má vypínače na druhé straně dveří. Pokud si s rodinou naplánujete pravděpodobné koridory, kterými budete brázdit byt, pak je už snadné si představit kde, které osvětlení budete chtít ovládat.

Pokud jdete za projektantem, mějte tuto představu ujasněnou. Pokud nebudete, projektant vám variantu navrhne. Ale abyste nedopadli jako spolužačka Eržika. Ta dostala své jméno od porodní báby. Maminka ještě tehdy nebyla rozhodnutá ...