Petr Kropáč - ELEKTRO

Petr Kropáč

Bojovníků za svobodu 11
78501 Šternberk
Pracovní doba: PO - PÁ - 7,00 - 16,00
775 580 220
kropac@kropacelektro.cz

Kolik stojí výměna zásuvky nebo vypínače?

21.11.2009 16:03

Nedávno mě zastavila starší paní a zeptala se, kolik stojí výměna zásuvky. Prý chtěla aby k ní přijela normální firma a vyměnila zásuvku...

Práce na 15 minut a ti " zloději " chtěli skoro 500,- korun !!! Prý na ně zavolá televizi NOVA - Občanské judo !!

Zákazníka totiž nezajímá nic jiného, než právě ta výměna jediné zásuvky a cena za práci.

Zásuvka stojí bratru nějakou stovku a deset minut práce ?? Co by za to mohli chtít ?

 

Tak tedy od začátku... Proč si musí vzít každá firma tolik?

 

Zavolám nějakou firmu ..

Založení firmy není zdarma. Na všechny odborné práce musí firma projít a stále procházet řadou školení a přezkoušení. Tyto nejsou také zrovna zadarmo.

Firma tedy musí mít nějaký telefon, nějaké sídlo, někdo ten telefon musí vzít, má uveřejněný nějaký kontakt nebo má třeba webové stránky..

Dovezou si zásuvku jakou chci a potřebuju ..

Firma si musí zajistit zásuvku. Materiál někdo musí dovézt a zaplatit. Doprava také něco stojí , občas se musí objednávat a čekat až ji dovezou.

Je varianta jít do krámu a koupit si ji hned jako každý jiný zákazník..  To je pravda, ale cena bývá většinou vyšší a zase to stojí čas a dopravu.

Přijedou kdy se domluvíme .. 

Firma musí zajistit nějaké vozidlo ..  doby, kdy jezdil řemeslník se šroubovákem v kapse na kole jsou totiž dávno pryč.   

Také musí rezervovat odborníka na dohodnutý čas... Ten také dostává nějaký plat.

Vymění zasuvku a hotovo ..

Každý pracovník, který odbornou práci provádí musí mít všechna odborná školení. Většina firem také již plní také certifikát EU ISO 9001.

Proto téměř všechny montáže zajišťují pracovníci ve dvou. Druhý pracovník totiž navíc ještě zajišťuje ochranou funkci pro případ, že by i přes všechny opatření došlo k nějakému úrazu , např. elektrickým proudem.

A nakonec cena?

Je naprosto běžné, že je stanovená cena za nedělitelnou časovou jednotku - hodinu. Ta se pohybuje od cca 250 ,- Kč bez DPH.

Proto ji nelze dělit na " pár minut" jako v supermarketu.

To se ještě vůbec nesnažím vyčíslit administativu na vystavení faktury, za vedení účetnictví, za vedení účtů v bankách, za poplatky na upomínky neplatičům, odvody za zaměstnance, případné reklamace zboží nebo měsíční odvody do státní pokladny aniž by firma vydělala jedinou korunu..

A přitom takové firmě zůstane po zdanění z těch pár stovek zhruba polovina jako příjem a z toho ještě zajištuje veškerý servis, který jsem nastínil, pro každého zákazníka ... Ještě si z toho musí vytvářet nějakou rezervu nejen na zakoupení nářadí, ale také pro případ nemoci nebo dovolené ...

 

Je tedy firma, která přijede a vymění zásuvku " za pár minut a pár stovek" zlodějská ??  

To nechám na zvážení zákazníků, kteří tyto kvalitní služby požadují.