Petr Kropáč - ELEKTRO

Petr Kropáč

Bojovníků za svobodu 11
78501 Šternberk
Pracovní doba: PO - PÁ - 7,00 - 16,00
775 580 220
kropac@kropacelektro.cz

Podlahové vytápění je hitem a navíc s podlahovým vytápěním hodně ušetříte

27.02.2009 00:41

                                                          Stavíte dům či rekonstruujete byt. Tak přemýšlejte o podlahovém vytápění. Hodně ušetříte.

 

 

Podlahové vytápěníPodlahové vytápění se stalo v posledních letech skutečnou bombou na trhu s topnými systémy. Mezi největší výhody podlahové vytápění patří úspora energie a výrazně nižší pořizovací náklady než u klasického teplovodního systému. Výhod má však podlahové vytápění soustu.

Teplo vyzkoušené historií


První zmínky o podlahovém vytápění se datují v dobách starého Říma. I v době Antiky bylo prvotním úkolem podlahového vytápění udržet stejnou teplotu v pokoji, a to během celého roku. Dnes se k tomuto záměru dá využít nejen podlahové vytápění, ale také vytápění stropní či stěnové.

Moderna versus klasika

Klasické topné systémy fungují na bázi cirkulace, kdy je vzduch ohříván od topného tělesa a stoupá vzhůru. Od tohoto fyzikálního pohybu se
 ohřívá postupně celá místnost, ale podlaha, stěny a stropy zůstávají i nadále chladnými. Obrovskou nevýhodou klasického vytápění je, že se
Topné tělesohorký vzduch hromadí u stropu a proto je nutné pro vyhřáté místnosti vytápět topit s vyšší intenzitou. Lze se také smířit s tím, že spodní část místnosti bude chladnější. K dalším nevýhodám „klasiky“ patří únik tepla při větrání oknem. Po vyvětrání se může začít vytápět místnost nanovo.
Ve chvíli, kdy máme v bytě podlahové vytápění je situace zcela jiná. Jelikož nedochází k tak silné cirkulaci vzduchu. Sálající teplo ohřívá podlahu, stěny i stropy, nábytek a zůstává v místnosti. Při větrání dojde k pouhé výměně vzduchu, ale předem akumulované teplo v bytě či domě zůstává. Podlahové vytápění má také obrovskou výhodu, jelikož je nejdříve vyhřátá spodní polovina místnosti. To je ta, v níž se pohybujeme. Termostaty se většinou umísťují do výšky 1,5 metru a na vyhřátí spodní poloviny reagují velice rychle.

Další výhody systému

Nejen z uspořených financí je člověk živ. A proto má podlahové vytápění další řadu výhod. K nimž patří zdravotní výhody. Alergici již nemusí dýchat teplý a suchý vzduch. Díky minimální cirkulaci vzduchu v místnosti. Nedochází k víření prachu. Další výhodou je, že teplo vycházející z podlahy zabraňuje vzniku plísní na stěnách v nižších polohách stěn.

Ušetříte prostor


Mezi obrovské výhody podlahového vytápění patří úspora prostoru. Pryč jsou staré radiátory, na nichž se drží prach. Ta tam je odvzdušňování a opravy prasklého potrubí. Životnost podlahového systému se pohybuje v řádech desítek let. Po pěti či deseti letech doporučují výrobci měnit pokojové regulátory.

Regulujte vytápění

Řídit elektrické podlahové systémy je snadné, a to díky přesným elektronickým termostatům. Je třeba si uvědomit, že každý stupeň v bytě navíc znamená nárůst spotřebované energie o 5Podlahové vytápění %. Zbytečné kolísání teploty během noci se tak může prodražit.

Cena závislá na kvalitně


Kvalita jednotlivých komponentů podlahového vytápění je většinou dána pořizovací cenou. Na trhu se prodávají různé kabely, rohože, termostaty a čidla. Kabely mají většinou rozměry od
 několika metrů až po sto padesát metrů. Kromě samostatných nákladů a položení podlahového topného systému je třeba myslet i na vedlejší náklady. K nim patří kvalitní elektroinstalace v bytě či domě. Přívody energie v podobě napájecích kabelů z rozvaděčů do jednotlivých pokojů. Samozřejmě se musí počítat s betonáží a dalšími souvisejícími pracemi.

Nové teplo za pár dní

Renomované společnosti, které na trhu nabízí nejen své služby, ale také určité druhy materiálů k budování podlahových topných systémů jsou schopny zhotovit celý systém do několika dní. Pokud nejste manuálně zruční a nemáte známé v oboru elektroinstalací, tak se do budování podlahového vytápění nepouštějte. Drobná chyba v položení kabelů může po zalití betonem znamenat katastrofu v podobě vysekávání betonu.

Stěnové vytápění

Stěnové vytápění je obdobou podlahového vytápění. Mezi jeho výhody patří to, že dokážeme vyhřát více místností najednou. Kabely mohou být vedeny dokonce jen v jednoduché příčce rozdělující byt či dům na více místností. Důležité je v tomto případě dbát na kvalitní elektroinstalaci a izolaci. Nevýhodu stěnového vytápění poznají osoby, kterým se neprokrvují dolní končetiny. Opět budou muset zvolit domácí bačkůrky, které je před chladem snad ochrání. Před stěnou, ve které je vedeno vytápění by neměl stát nábytek. Ten zabrání rychlému prohřátí místnosti a tím pádem dojde i ke zvýšení nákladu na vytápění.

(Zdroj:www.svet-bydleni.cz - 24.02.2009 - J Kr)