Petr Kropáč - ELEKTRO

Petr Kropáč

Bojovníků za svobodu 11
78501 Šternberk
Pracovní doba: PO - PÁ - 7,00 - 16,00
775 580 220
kropac@kropacelektro.cz

Proudové chrániče jsou nyní povinnou součástí každé zásuvky!

28.04.2009 19:27

 

Proudové chrániče jsou nyní povinnou součástí každé zásuvky!

 

Víte, že od letošního února musí být každý nový a nově zrekonstruovaný rodinný dům, byt či kancelář vybaveny proudovými chrániči?

 

Norma upravující ochranu před úrazem elektrickým proudem (ČSN 33 2000-4-41 edice 2), která platí od února letošního roku, nařizuje instalovat proudové chrániče ke každému přístupnému elektrickému okruhu.

Celosvětové statistiky potvrzují, že se zavedením proudových chráničů výrazně klesly počty smrtelných úrazů elektrickým proudem. Doposud byly tyto ochranné prvky v domácnostech využívány jen omezeně, a to pro zapojení koupelen a venkovních spotřebičů, jako jsou čerpadla, sekačky a malé stavební stroje. Nově musí být proudovými chrániči vybaveny úplně všechny laikům přístupné zásuvky do 20 A v domovních instalacích.

„Princip proudového chrániče je jednoduchý a je založen na měření a porovnávání odtékajícího a přitékající proudu do obvodu. Chránič odpojí elektrický obvod v okamžiku, kdy část proudu odtéká mimo něj, třeba při dotyku člověka nebo při porušení izolace,“ vysvětluje Petr Bohušík z marketingového oddělení společnosti Schneider Electric.

Proudové chrániče jsou velice citlivé, fungují v rozsahu od 15mA do 30mA unikajícího proudu. Dokážou ochránit nejen život, ale i majetek před požárem vzniklým poruchou izolace. Jejich slabinou ale je, že pokud jsou instalovány centrálně, mohou způsobit nechtěné výpadky elektrospotřebičů, a znehodnotit tak například zásoby potravin v ledničce či způsobit kolaps datové sítě.

Schneider Electric proto uvádí na trh nový typ proudového chrániče, který tento nedostatek již nemá. Jmenuje se Red Multi 9 a byl představen v březnu na mezinárodním veletrhu Ampér v Praze-Letňanech. „Jeho předností je, že po obnovení parametrů sítě uvede obvod znovu do provozu, a zapne tak odpojené elektrospotřebiče,“ objasňuje Petr Bohušík. Je to jediný typ proudového chrániče na trhu, který lze použít jako centrální chránič elektroinstalace bez ztráty uživatelského komfortu.

Schneider Electric disponuje širokou nabídkou proudových chráničů pro všechny myslitelné aplikace. Pro byty a rodinné domy jsou nejvhodnější dvoupólové a čtyřpólové chrániče se jmenovitým proudem od 25 a 40 A. Jejich cena se pohybuje kolem 1.000 Kč. Mezi nejžádanější doposud patřily chrániče Domae, které jsou používány spolu s jističi stejného označení. Více o produktové nabídce Schneider Electric najdete na www.vypinac.cz.